Expositie overzicht 2018

De exposities zijn deels op de eerste verdieping die helaas niet rolstoel toegankelijk is.

De galerie is  onregelmatig geopend, belt u voor de actuele openings tijden met 06-29871396 of met 0515-332074

Galerie Moglas, Joarumerleane 4a, Kûbaard

 

“Vrolijke batiks die tot nadenken uitnodigen” Kunst van Kitty van den Beld te zien van 27 oktober t/m 21 november 2018  (Verlengd tot 20 december)

Batikken is een bijzonder proces. “Mij fascineert het ambachtelijke ervan”, zegt de in Deventer geboren Van den Beld die aan de kunstacademie in Utrecht “Monumentale kunst” studeerde en daarna docent / leidinggevende was bij verschillende kunstcentra. “Met de tjanting, kwasten, bijenwas en wisselende textielverfbaden komt een werk tot stand.” Door daar steeds weer nieuwe technieken op aan te vullen verrast zij zich zelf steeds weer. Het resultaat zijn kleurige, vaak uitbundige doeken, die alleen daardoor al vrolijk stemmen. Tegelijkertijd is het maken van een batik een traag proces, soms haast meditatief. Dat komt tot uiting in de manier waarop zij haar thema’s kiest en verbeeldt, soms ook letterlijk verrijkt met woorden. Vaak ook volgt het ene werk het andere logisch op en ontstaat er een reeks. Van den Beld staat als kunstenaar natuurlijk midden in de wereld.  Zij is op allerlei manieren maatschappelijk actief. Ook dat is soms een inspiratiebron en leidt tot een verrassende nieuwe invalshoek voor batiks, zoals een serie over wereldvrouwen, waarmee ze werkte.

De kracht van haar werk zit in het uitwerken en experimenteren met kleuren, de vlakverdeling, gebruik van verschillende structuren, de compositie en de spanning van haar lijnvoering. Inspiratie vindt zij in natuuronderwerpen en uitvergrote natuurdetails. Zwammen, schimmels, mossen, boomschorsstructuren, vogelveren, de rimpeling van opspattend water.

1966 – 1971 Kunstacademie Utrecht:  Monumentale Kunst

1971 – 2001 Docent/leidinggevende:   Kunstencentra

2001 – heden Uitvoerend kunstenaar

Meer informatie over Kitty van den Beld is te vinden op  www.kitskunst.nl

Hjerre Sjoerd Gaastra laat medereigers van de Galactische Federatie landen in Kûbaard. (nu te zien in galerie bij Leth in Emmen)

Hjerre  is uitvinder, reiziger en beeldhouwer. Zijn Galactische Federatie bezoekt nu Kûbaard. Deze schoonmaakploeg van buitenaardse wezens is bezorgd over de toekomst van onze planeet. Ze mogen niet ingrijpen, omdat wij een vrije wil hebben. Ze zijn bezorgd omdat we er een zooitje van maken en ons laten leiden door een elite, die het achter de schermen, voor het zeggen heeft.

Na het boetseren van portretten van buitenaardse identiteiten, heeft Hjerre in dit werkstuk volledige poppen gemaakt. Het beeld vraagt op een humoristische wijze, hoe wij met onszelf, elkaar en onze overtuigingen denken bij te dragen aan de zorg voor onze planeet.

 

 

Verwachte exposities:

Lambert Fortuin: begin 2019

Tiny Zijlstra:18 mei t/m 23 juni 2019

Kim Nieuwenhout: 24 juni t/m 4 augustus 2019

Hieronder samenvattingen van de exposities bij  Moglas Galerie vanaf eind 2017.

De slideshows starten door op de afbeeldingen te klikken.