Nieuwe expositie vanaf 18 mei 16.00 “De verte dichtbij”

Volgende week zaterdag 18 mei om 16.00 is de eerste opening van 2019 in galerie Moglas.

Onze vriendin Tiny Zijlstra exposeert haar schilderijen die ze recentelijk, na hun verhuizing van Nijmegen naar Friesland heeft geschilderd..

De expositie heet “De verte dichtbij” een mooie titel, voor een afwisselende aantal sfeervolle schilderijen.

Zij zegt hier zelf over:
“In mijn schilderijen probeer ik het Friese landschap
in verstilde sferische beelden te vangen.
Figuratief, deels geabstraheerd, met ruimtelijk perspectief en focus op detail.” http://kunst.tinyzijlstra.nl/schilderijen-blog/

Jullie zijn van harte welkom op de opening maar ook daarna, want de expositie is tot 23 juni te zien. Bel voor de tijden 06-29871396.

het_noorden-550x271

Energieke-NHL Stenden-caleidoscopen-brainstorm sessie

Studenten van de NHL Stenden olv Erik Prins hebben zich gebogen over nieuwe toepassingen en afzet markten voor zowel de grote caleidoscopen als voor de caleidoscoop lampen. Dit jaar wil ik me meer richten op het maken en verkopen van caleidoscopen en minder of niet meer maken van het traditionele glas in lood. Ik denk dat ik met de caleidoscopen een uniek product heb ontwikkeld en die verdienen een mooie plek bij particulieren en bedrijven

Erik nodigde mij uit om eerst een korte inleiding aan de hand van wat beeldmateriaal te geven. Waarna er een energieke, levendige brainstorm sessie startte. Er komt nog een vervolg in Mei, maar nu al waren er verrassende ideeën en kritische opmerkingen. De ongeveer 32 studenten met maar liefst 18 nationaliteiten kwamen werkelijk met “global ideas”. De meest verrassende was die waarin men zei dat het in een vliegtuig zou passen. Bij de luxe luchtvaart bedrijven worden kleuren en lichten ingezet om de passagiers een geruster gevoel te geven, de inter-actie met de caleidoscoop lampen zouden de focus over een eventueel vliegangst verleggen naar een prettige kleur ervaring. Een andere student vertelde dat het in London en het Midden Oosten kleuren therapieën “hot” zijn en zij dacht dat daar de caleidoscopen voor ingezet konden worden. Het toeval wil dat wij net aan een therapeut een kaleidoscoop-lamp hebben verkocht die het daarvoor mede wilde gaan inzetten. Maar het meest verrassende was wel dat veel studenten zeiden dat we naar Dubai, Abu Dhabi of naar Qatar moeten gaan “Theyll love it there!

20190402_102303 (2)

20190402_102303 (3) 20190402_102420 20190402_113458 20190402_115416 20190402_115433

 

 

MOJO hoofdkantoor heeft nu ook een reuze caleidoscoop

Er is geen mega-ster te bedenken die niet door MOJO op een podium is gezet. Gedreven door liefde voor muziek en talent voor organisatie zetten 100 medewerkers op het hoofdkwartier in Delft zich dagelijks in om fans en artiesten een ultieme show te laten ervaren. En deze medewerkers mogen nu dagelijks voor, tijdens en na hun werk aan de grote caleidoscoop draaien en kunnen zich onderdompelen in een wereld vol kleurrijke beelden. Hier een filmpje: MOJO Kaleidoscope

“The kaleidoscope is a large, interactive art piece offering a magical experience. It creates a range of positive feelings and quickly demands focus, like yoga for the mind. People spontaneously share their experiences with each other and voice its beauty.

The kaleidoscope awakens (or re-awakens) our sense of play. When turning the wheels and looking through the triangle you’ll discover countless kaleidoscopic images. Each three-wheeled set forms one unique piece of art.” (Carla Wentink, polinator at Eden Project Cornwall)

 

P1060039 P1060045 P1060047

 

 

 

 

 

 

P1050928P1060004P1050863 (2)

 

Innovatie en retro innovatie samen in het Fletcher Hotel

Op zaterdag 2 februari 2019 verhuis ik de reuze caleidoscoop vanuit Ingo Leth’s galerie in Emmen naar de Innofuture in het Fletcher Hotel ook in Emmen. Dat is een Tech festival op 2 februari as van 10.00 tot 17.00
Tijdens de Innofuture duik je in de wereld van techniek en innovatie en kun je de tofste gadgets zelf uit proberen. Doordat ik de oeroude caleidoscoop een nieuwe jasje heb gegeven (retro innovatie) mag ik ook op deze beurs staan. De toegang is gratis!

Lezing over monumentale glaskunst in Sneek

Voor Vriesia glas verzorg ik een lezing over monumentale glaskunst op vrijdag 16 november van 10.00 tot 11.30  Het zal een persoonlijk verhaal worden over liefde voor het  vlakke glas die mij gefusede-glaskunstwerk-vrouwe-justitia-aal zo’n 30 jaar fascineren en frustreren en onvermijdelijk horen bij het beroep van glazenier en glaskunstenaar.

Bij monumentale glaskunst gaat het vooral om glaskunst dat voor een bepaalde ruimte is ontworpen. Men noemt het vaak ook wel toegepaste kunst. Dat in tegenstelling tot de vrije kunst.

Bij deze lezing laat ik naast eigen monumentale glaskunstwerken ook werken van collega glaskunstenaars zien.

Daarnaast toon ik aan de hand van dia’s hoe een immens groot fuse- en een piep klein gebrandschilderd glaskunstwerk tot stand zijn gekomen.

 

 

Reserveren voor de lezing is gewenst.

Bel met 088-1112599 of mail info@vriesiaglas.nl

Adres: Tingietersstraat 20  8601 Sneek

 

Vanaf 11 november zijn 3 caleidoscopen te zien in Emmen

Vanaf 11 november 2018 zijn twee caleidoscoop lampen en een van mijn reuze caleidoscopen te zien bij Ingo Leth. Ingo heeft een prachtige galerie in het entree gebouw van de voormalige dierentuin Hoofdstraat 18 in Emmen. Naast een permanente schilderijen-expositie van Ingo Leth zelf vindt u er kunstwerken van andere gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars.

 

img_20161114_092753 projecties-van-de-caleidoscoop-lampleeuw-cor 1 leeuw-cor-2grote caleidoscoop (1) - kopie

Delegatie is geland in Kûbaard

P1040930Na een voorspoedige reis en een kleine opknapbeurt aan hun vaartuig, is voorzichtig, een eerste contact gelegd tussen deze delegatie van afgevaardigden en één van onze dorpsbewoners, Mozes de Kat. Daarnaast hebben wij zelf ook kennis gemaakt met hen. Zij komen van buiten onze aardbol en noemen zichzelf medereizigers. Zij zijn erg vriendelijk en belangstellend en willen graag de “zooi ” helpen opruimen door ons bewuster te laten worden.

De “intermediair” tussen dit kunstwerk en de medereiziger is de bedenker, uitvinder en kunstenaar, Hjerre Sjoerd Gaastra. Binnenkort zal er iets meer uitleg komen in de vorm van een interview tussen Hjerre en Frank Tichelman hoofdredacteur van de SOK.Hjerre Sjoerd Gaastra P1040916 P1040992 P1040929 Hjerre verwelkomt een lid van de federatie

Delegatie komt op bezoek

Belangrijk bezoek onderweg naar Kûbaard.

Een 6-koppige delegatie maakt een rondreis door de wereld om hun bestaan én tevens hun bedoelingen aan ons kenbaar te maken. Ze brengen een indrukwekkende boodschap van algemeen nut. Men arriveert zeer binnenkort in Kûbaard om ons mensen bewust(er) te maken en tot nadenken aan te sporen. 

Bij meer nieuws komt er meer nieuws. En ook foto’s.

Einde van de blokpanelen expositie is inzicht

Na maanden te hebben genoten van de blokpanelen van “Kunstenaar laat je kunsten zien op 20 x 18 cm” moet ik er afscheid van nemen. 28 oktober worden alle panelen weer naar de galerie aan de Westerkade in Leeuwarden gebracht en waarvandaan de kunstenaars hun werk  op komen halen.  Henk Dillerop en zijn vrouw Aleida runnen deze galerie en zij waren het ook die vorig jaar dit mooie evenement hadden bedacht. Er hebben in totaal ruim 400 kunstenaars mee gedaan die over de 800 kunstwerken hebben ingeleverd!

De expositie in Kubaard is goed bezocht en er zijn een flink aantal panelen verkocht. Tussen 5 april en 28 oktober zijn er een aantal wisselingen van blokpanelen geweest waardoor het voor bezoekers leuk was om meerdere malen de galerie te bezoeken. Tijdens de solo expositie bv van Tessa Wijdeveld in de galerie op één hoog, hingen beneden hoofdzakelijk blokpanelen van portretten. Nu eindigt het met een bonte mengeling van het Friese landschap en abstracte werken. Het charmante van dit project was dat jong, oud, beginners en professionals iedereen mocht meedoen en alles hing gewoon door elkaar. Opvallend vond ik het dat bezoekers goed en lang keken. Ze namen de tijd ervoor. Men vergeleek hoe de een of de andere kunstenaar een landschap of ander onderwerp benaderde. Dat leverde meestal mooie gesprekken op. Gesprekken die er toe bijdroegen dat ik mij, de bezoekers en de kunstenaars zich een onderdeel voelden van “Mienskip” van LF 2018  In combinatie met de solo exposities op één hoog en de caleidoscopen in de glaswerk plaats bleven de bezoekers gemiddeld ruim een uur.

IMG_20180608_223216 IMG_20180608_22253220180924_20574529595491_886046561556928_9040096500675403823_n

Vrolijke batiks nodigen uit tot nadenken

 

Vrolijke batiks die tot nadenken uitnodigen

“Natuur en landschap zijn mijn belangrijkste inspiratiebron. Dat kan een akker zijn, maar ook zoiets simpels als een blaasbloem of een stukje berkenbast.”  Aan het woord is Kitty van den Beld. Van 27 oktober tm 21 november is haar werk te zien bij atelier Moglas in Kûbaard. 

regenachtige zomer 1

Batikken is een bijzonder proces. “Mij fascineert het ambachtelijke ervan”, zegt de in Deventer geboren Van den Beld die aan de kunstacademie in Utrecht “Monumentale kunst” studeerde en daarna docent / leidinggevende was bij verschillende kunstcentra. “Met de tjanting, kwasten, bijenwas en wisselende textielverfbaden komt een werk tot stand.” Door daar steeds weer nieuwe technieken op aan te vullen verrast zij zich zelf steeds weer. Het resultaat zijn kleurige, vaak uitbundige doeken, die alleen daardoor al vrolijk stemmen. Tegelijkertijd is het maken van een batik een traag proces, soms haast meditatief. Dat komt tot uiting in de manier waarop zij haar thema’s kiest en verbeeldt, soms ook letterlijk verrijkt met woorden. Vaak ook volgt het ene werk het andere logisch op en ontstaat er een reeks. Van den Beld staat als kunstenaar natuurlijk midden in de wereld.  Zij is op allerlei manieren maatschappelijk actief. Ook dat is soms een inspiratiebron en leidt tot een verrassende nieuwe invalshoek voor batiks, zoals een serie over wereldvrouwen, waarmee ze werkte. Meer foto’s op hier

De expositie is te bezichtigen van 27 oktober t/m 21 november 2018 in Galerie Moglas, Joarumerleane 4a, Kûbaard. Openingstijden zijn onregelmatig maar op afspraak te regelen via tel. nr. 0515 – 332074 of 0629871396.

Meer informatie over Kitty van den Beld is te vinden op  www.kitskunst.nl .