MOJO hoofdkantoor heeft nu ook een reuze caleidoscoop

Er is geen mega-ster te bedenken die niet door MOJO op een podium is gezet. Gedreven door liefde voor muziek en talent voor organisatie zetten 100 medewerkers op het hoofdkwartier in Delft zich dagelijks in om fans en artiesten een ultieme show te laten ervaren. En deze medewerkers mogen nu dagelijks voor, tijdens en na hun werk aan de grote caleidoscoop draaien en kunnen zich onderdompelen in een wereld vol kleurrijke beelden. Hier een filmpje: MOJO Kaleidoscope

“The kaleidoscope is a large, interactive art piece offering a magical experience. It creates a range of positive feelings and quickly demands focus, like yoga for the mind. People spontaneously share their experiences with each other and voice its beauty.

The kaleidoscope awakens (or re-awakens) our sense of play. When turning the wheels and looking through the triangle you’ll discover countless kaleidoscopic images. Each three-wheeled set forms one unique piece of art.” (Carla Wentink, polinator at Eden Project Cornwall)

 

P1060039 P1060045 P1060047

 

 

 

 

 

 

P1050928P1060004P1050863 (2)

 

Innovatie en retro innovatie samen in het Fletcher Hotel

Op zaterdag 2 februari 2019 verhuis ik de reuze caleidoscoop vanuit Ingo Leth’s galerie in Emmen naar de Innofuture in het Fletcher Hotel ook in Emmen. Dat is een Tech festival op 2 februari as van 10.00 tot 17.00
Tijdens de Innofuture duik je in de wereld van techniek en innovatie en kun je de tofste gadgets zelf uit proberen. Doordat ik de oeroude caleidoscoop een nieuwe jasje heb gegeven (retro innovatie) mag ik ook op deze beurs staan. De toegang is gratis!

Lezing over monumentale glaskunst in Sneek

Voor Vriesia glas verzorg ik een lezing over monumentale glaskunst op vrijdag 16 november van 10.00 tot 11.30  Het zal een persoonlijk verhaal worden over liefde voor het  vlakke glas die mij gefusede-glaskunstwerk-vrouwe-justitia-aal zo’n 30 jaar fascineren en frustreren en onvermijdelijk horen bij het beroep van glazenier en glaskunstenaar.

Bij monumentale glaskunst gaat het vooral om glaskunst dat voor een bepaalde ruimte is ontworpen. Men noemt het vaak ook wel toegepaste kunst. Dat in tegenstelling tot de vrije kunst.

Bij deze lezing laat ik naast eigen monumentale glaskunstwerken ook werken van collega glaskunstenaars zien.

Daarnaast toon ik aan de hand van dia’s hoe een immens groot fuse- en een piep klein gebrandschilderd glaskunstwerk tot stand zijn gekomen.

 

 

Reserveren voor de lezing is gewenst.

Bel met 088-1112599 of mail info@vriesiaglas.nl

Adres: Tingietersstraat 20  8601 Sneek

 

Vanaf 11 november zijn 3 caleidoscopen te zien in Emmen

Vanaf 11 november 2018 zijn twee caleidoscoop lampen en een van mijn reuze caleidoscopen te zien bij Ingo Leth. Ingo heeft een prachtige galerie in het entree gebouw van de voormalige dierentuin Hoofdstraat 18 in Emmen. Naast een permanente schilderijen-expositie van Ingo Leth zelf vindt u er kunstwerken van andere gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars.

 

img_20161114_092753 projecties-van-de-caleidoscoop-lampleeuw-cor 1 leeuw-cor-2grote caleidoscoop (1) - kopie

Delegatie is geland in Kûbaard

P1040930Na een voorspoedige reis en een kleine opknapbeurt aan hun vaartuig, is voorzichtig, een eerste contact gelegd tussen deze delegatie van afgevaardigden en één van onze dorpsbewoners, Mozes de Kat. Daarnaast hebben wij zelf ook kennis gemaakt met hen. Zij komen van buiten onze aardbol en noemen zichzelf medereizigers. Zij zijn erg vriendelijk en belangstellend en willen graag de “zooi ” helpen opruimen door ons bewuster te laten worden.

De “intermediair” tussen dit kunstwerk en de medereiziger is de bedenker, uitvinder en kunstenaar, Hjerre Sjoerd Gaastra. Binnenkort zal er iets meer uitleg komen in de vorm van een interview tussen Hjerre en Frank Tichelman hoofdredacteur van de SOK.Hjerre Sjoerd Gaastra P1040916 P1040992 P1040929 Hjerre verwelkomt een lid van de federatie

Delegatie komt op bezoek

Belangrijk bezoek onderweg naar Kûbaard.

Een 6-koppige delegatie maakt een rondreis door de wereld om hun bestaan én tevens hun bedoelingen aan ons kenbaar te maken. Ze brengen een indrukwekkende boodschap van algemeen nut. Men arriveert zeer binnenkort in Kûbaard om ons mensen bewust(er) te maken en tot nadenken aan te sporen. 

Bij meer nieuws komt er meer nieuws. En ook foto’s.

Einde van de blokpanelen expositie is inzicht

Na maanden te hebben genoten van de blokpanelen van “Kunstenaar laat je kunsten zien op 20 x 18 cm” moet ik er afscheid van nemen. 28 oktober worden alle panelen weer naar de galerie aan de Westerkade in Leeuwarden gebracht en waarvandaan de kunstenaars hun werk  op komen halen.  Henk Dillerop en zijn vrouw Aleida runnen deze galerie en zij waren het ook die vorig jaar dit mooie evenement hadden bedacht. Er hebben in totaal ruim 400 kunstenaars mee gedaan die over de 800 kunstwerken hebben ingeleverd!

De expositie in Kubaard is goed bezocht en er zijn een flink aantal panelen verkocht. Tussen 5 april en 28 oktober zijn er een aantal wisselingen van blokpanelen geweest waardoor het voor bezoekers leuk was om meerdere malen de galerie te bezoeken. Tijdens de solo expositie bv van Tessa Wijdeveld in de galerie op één hoog, hingen beneden hoofdzakelijk blokpanelen van portretten. Nu eindigt het met een bonte mengeling van het Friese landschap en abstracte werken. Het charmante van dit project was dat jong, oud, beginners en professionals iedereen mocht meedoen en alles hing gewoon door elkaar. Opvallend vond ik het dat bezoekers goed en lang keken. Ze namen de tijd ervoor. Men vergeleek hoe de een of de andere kunstenaar een landschap of ander onderwerp benaderde. Dat leverde meestal mooie gesprekken op. Gesprekken die er toe bijdroegen dat ik mij, de bezoekers en de kunstenaars zich een onderdeel voelden van “Mienskip” van LF 2018  In combinatie met de solo exposities op één hoog en de caleidoscopen in de glaswerk plaats bleven de bezoekers gemiddeld ruim een uur.

IMG_20180608_223216 IMG_20180608_22253220180924_20574529595491_886046561556928_9040096500675403823_n

Vrolijke batiks nodigen uit tot nadenken

 

Vrolijke batiks die tot nadenken uitnodigen

“Natuur en landschap zijn mijn belangrijkste inspiratiebron. Dat kan een akker zijn, maar ook zoiets simpels als een blaasbloem of een stukje berkenbast.”  Aan het woord is Kitty van den Beld. Van 27 oktober tm 21 november is haar werk te zien bij atelier Moglas in Kûbaard. 

regenachtige zomer 1

Batikken is een bijzonder proces. “Mij fascineert het ambachtelijke ervan”, zegt de in Deventer geboren Van den Beld die aan de kunstacademie in Utrecht “Monumentale kunst” studeerde en daarna docent / leidinggevende was bij verschillende kunstcentra. “Met de tjanting, kwasten, bijenwas en wisselende textielverfbaden komt een werk tot stand.” Door daar steeds weer nieuwe technieken op aan te vullen verrast zij zich zelf steeds weer. Het resultaat zijn kleurige, vaak uitbundige doeken, die alleen daardoor al vrolijk stemmen. Tegelijkertijd is het maken van een batik een traag proces, soms haast meditatief. Dat komt tot uiting in de manier waarop zij haar thema’s kiest en verbeeldt, soms ook letterlijk verrijkt met woorden. Vaak ook volgt het ene werk het andere logisch op en ontstaat er een reeks. Van den Beld staat als kunstenaar natuurlijk midden in de wereld.  Zij is op allerlei manieren maatschappelijk actief. Ook dat is soms een inspiratiebron en leidt tot een verrassende nieuwe invalshoek voor batiks, zoals een serie over wereldvrouwen, waarmee ze werkte. Meer foto’s op hier

De expositie is te bezichtigen van 27 oktober t/m 21 november 2018 in Galerie Moglas, Joarumerleane 4a, Kûbaard. Openingstijden zijn onregelmatig maar op afspraak te regelen via tel. nr. 0515 – 332074 of 0629871396.

Meer informatie over Kitty van den Beld is te vinden op  www.kitskunst.nl .

 

164 kunstwerken verhuizen

Van Kubaard naar Leeuwarden verhuizen er 75 blokpanelen, van Leeuwarden naar Kubaard ook 75 stuks en van Ruinen naar Kubaard zo’n 14 beeldhouwerken.

Maar nu is de galerie leeg en kaal en staan de blokpanelen(van LF 2018) in het gelid, klaar om ingepakt te worden. De vele ogen van de portretten van het werk van tientallen kunstenaars staren mij aan, sommige verdrietig, andere vol schrik of met zin voor het nieuwe avontuur. De portretten gaan naar de galerie van Henk Dillerop op de Westerkade in Leeuwarden en in ruil komen nu blokpaneeltjes met het Friese landschap, natuur en abstracten naar ons hier in Kûbaard.

Morgen komt Ellen Bruining inrichten, ze maakt ruimtelijk werk van natuurlijk hout en eigenzinnig steen. Ben erg benieuwd hoe haar werk weer de lege galerie zal vullen.

In de glaswerkplaats zijn de kleine caleidoscopen en één van de “wellicht werelds grootste caleidoscopen” te zien. Deze week maak ik een begin aan een nieuwe grote caleidoscoop. Het wordt er een in opdracht met het thema muziek.

Al dit moois is van donderdag tot en met zondag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 en op afspraak.

Twee verschillende lezingen over kunst

20180721_094533Lezing1: “Kunst Kijken” met Joanne Zegers: zaterdag 8 september van 14.30 tot 15.30 inloop 14.00

 

Vaak wordt gezegd: om kunst te waarderen heeft men kennis nodig. Maar wélke kennis is dan belangrijk? ‘Van alles een beetje en de kunstgeschiedenis in het bijzonder’, dat is dan het antwoord.

Maar over het zien en kijken hebben niet veel mensen het. Ja, na alle kennis opgezogen te hebben, dán mag men pas kijken. Eerst de kennis dan de ogen. Joanne stelt dat het precies omgekeerd zou moeten zijn! Om van kunst te genieten en het te begrijpen, moet men eerst leren kijken. De theorie volgt het zien en niet andersom.Het eigen verhaal van de toeschouwer komt eerst tot leven, dan pas dat van de kunstenaar en de historicus. Er is dus niet één visie op kunst. We gaan kijken naar verschillende kunstwerken. Een gesprek volgt over alles wat het beeld oproept, teweeg brengt, en aan kennis wakker schudt. Het wordt een spannende kunstkijk sessie waarbij Joanne vragen stelt, antwoorden geeft op vragen van de toeschouwer en waarbij we gezamenlijk tot een nieuw verhaal komen.

Lezing 2: “Proces van het maken van kunst” met Joanne Zegers: zaterdag 8 september 16.00 tot 17.00 inloop 15.30

De lezing gaat over hoe kunstenaars komen tot een kunstwerk. Joanne put uit haar ervaring, maar laat ook zien hoe kunstenaars en beeldmakers door de tijd heen zich hebben laten vormen door de tijdgeest. Ook materialen komen aan de orde, want technische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe inzichten en mogelijkheden. Iets maken is een kwestie van doen, maar ook van je laten leiden. Waar kunstenaars zich door laten leiden is soms duidelijk te zien in hun werk. Kunnen wij dat ook zien? Een levendige lezing als een zoektocht door de tijd en door het hoofd. Zij is benieuwd hoe toeschouwers en medekunstenaars het proces van het maken beleven, dus af en toe vraagt zij ook aan de luisteraars om mee te denken, vandaar ‘levendig’!

Informatie:

1 lezing 10 euro inclusief koffie/thee

2 lezingen 16,50 euro inclusief koffie/thee

Reserveren voor de 2 lezingen noodzakelijk op info@moglas.nl of 06-29871396

Waar: Joarumerleane 25  8732 EC Kubaard (in een sfeervolle ondergrondse iglo)

Voor info over Joanne zie haar website Joanne Zegers