Vrolijke batiks nodigen uit tot nadenken

 

Vrolijke batiks die tot nadenken uitnodigen

“Natuur en landschap zijn mijn belangrijkste inspiratiebron. Dat kan een akker zijn, maar ook zoiets simpels als een blaasbloem of een stukje berkenbast.”  Aan het woord is Kitty van den Beld. Van 27 oktober tm 21 november is haar werk te zien bij atelier Moglas in Kûbaard. 

regenachtige zomer 1

Batikken is een bijzonder proces. “Mij fascineert het ambachtelijke ervan”, zegt de in Deventer geboren Van den Beld die aan de kunstacademie in Utrecht “Monumentale kunst” studeerde en daarna docent / leidinggevende was bij verschillende kunstcentra. “Met de tjanting, kwasten, bijenwas en wisselende textielverfbaden komt een werk tot stand.” Door daar steeds weer nieuwe technieken op aan te vullen verrast zij zich zelf steeds weer. Het resultaat zijn kleurige, vaak uitbundige doeken, die alleen daardoor al vrolijk stemmen. Tegelijkertijd is het maken van een batik een traag proces, soms haast meditatief. Dat komt tot uiting in de manier waarop zij haar thema’s kiest en verbeeldt, soms ook letterlijk verrijkt met woorden. Vaak ook volgt het ene werk het andere logisch op en ontstaat er een reeks. Van den Beld staat als kunstenaar natuurlijk midden in de wereld.  Zij is op allerlei manieren maatschappelijk actief. Ook dat is soms een inspiratiebron en leidt tot een verrassende nieuwe invalshoek voor batiks, zoals een serie over wereldvrouwen, waarmee ze werkte. Meer foto’s op hier

De expositie is te bezichtigen van 27 oktober t/m 21 november 2018 in Galerie Moglas, Joarumerleane 4a, Kûbaard. Openingstijden zijn onregelmatig maar op afspraak te regelen via tel. nr. 0515 – 332074 of 0629871396.

Meer informatie over Kitty van den Beld is te vinden op  www.kitskunst.nl .