Jiddy Kammenga vertelt over haar ervaring bij Moglas

25-05-22

Voor mijn studie heb ik een dag bij Monique in de werkplaats doorgebracht om kennis te maken met glasfusion. En gelukkig maar! Want een paar maanden later kwam ik op een kunstwerk waarbij ik een lichtdoorlatende kubus wilde maken en glas was het perfecte materiaal om me in uit te drukken. Ik heb met Monique in de werkplaats doorgenomen wat ik wilde zeggen met mijn kubus. Zij heeft me daarbij geholpen door vragen te stellen over mijn schetsen en het idee. Eenmaal alles helder hebben we samen lang nagedacht hoe deze kubus in elkaar gezet kon worden, maar ook hoe de zijden eruit zouden moeten zien, hoe je ze het best kunt maken. Monique kon een verwachting geven van hoe het glas zich zou gaan gedragen en ze heeft me verschillende kleuren laten zien zodat ik een keuze kon maken. Ook hebben we nagedacht over hoe mijn ontwerp zo efficiënt mogelijk uit de verschillende platen glas gehaald kon worden. Met dat allemaal in het achterhoofd maakten we een nieuwe afspraak om de zijden van de kubus te maken. Ik heb een groot deel van het snijwerk zelf kunnen doen met dank aan aanwezig gereedschap in de werkplaats. De zijden zijn in een oven gefused op 740 graden en toen kon het feest beginnen; het in elkaar zetten van de kubus met koperfolie en soldeertin! (Tiffany-techniek) Ik had nog nooit zoiets gedaan, en voor haar was het voor het eerst een kubus van dit formaat (40x40cm). Het was een hele klus, en ik ben erg blij dat ik deze deskundige begeleiding erbij heb gehad. De samenwerking met Monique was zeer ondersteunend en inspirerend. Zonder alles zelf te hoeven hebben en te weten heb ik toch glas als materiaal en techniek in mijn arsenaal op kunnen nemen. Als ik in de toekomst weer iets bedenk met glas kom ik graag terug bij Moglas in het Friese dorpje Kubaard. Dit was december/januari 2022