Caleidoscopen

 

Inmiddels heb ik 6 reuze caleidoscopen gemaakt. Niet één caleidoscoop is van binnen gelijk, ze hebben elk hun eigen karakter, hun eigen verhaal. De caleidoscopen kunnen heel subtiel veranderen zoals de muziek van Glass of flink aandacht eisen en aanwezig zijn zoals muziek van Verdi.
De caleidoscopen zijn interactief, pas als de kijker zijn hoofd erin legt en zelf langzaam aan een van de kleine wielen draait, komen de beelden tot leven en vertellen elke kijker iets totaal anders. De kijker staat aan het roer hij of zij beslist om in eigen tempo vooruit, achteruit te draaien of juist stil te staan.
Het is een kunstwerk dat snel focus eist en je laat verwonderen.

 

 

 

 

De caleidoscoop-lamp-projector & caleidoscopen zoals je die van vroeger herinnert …..

De caleidoscoop-lamp-projector  is een kunstwerk én design lamp ineen. De beelden en projecties van dezer “toverlantaarn” veranderen  continue, althans wanneer je eraan draait. Draaiend zie je ontelbaar veel caleidoscopische  beelden door de spiegelbuis. Met de drie beweegbare led lampjes creëer je even zoveel wonderlijke schaduwen en projecties op je wand. De lamp is instelbaar op vele hoogtes, kan kantelen en heeft wieltjes waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen.

En toch wilden we ook de herkenbare caleidoscoop van vroeger gaan maken.  Een 3d-programma werd geïnstalleerd en de 1e printer aangeschaft.  Mijn man Simon heeft met veel geduld al de mogelijkheden, materialen en instellingen van zowel het software-pakket als van de 3d-printer zich eigen gemaakt. Inmiddels hebben we in PLA en hout een hondertal caleidoscoopjes 3d geprint en ingericht met allemaal een eigen uitsraling.